(Carnisseria,) Andra Iordache, Jose Guasch i Sergio Torres
CARNISSERIA
Mentre tallava,
sàdicament despistat,
pensava en la dona...
CRAC;
pensava en son pare...
CRAC;
pensava en la sogra...
CRAC;
el guàrdia de la plaça...
CRAC;
en Garcia, el majorista...
CRAC;
el fill que fugí de casa...
CRAC;
la Lali, tan maca...
CRAC;
la vida, tan boja...
i a la fi, distret,
es tallà un dit.
La clienta, esglaiada,
ofegà un crit
però ell, atent,
afegí el dit
al quilo de bistecs tot dient:
― Ja ho veu senyora,
no val la pena
preocupar-se
de la gent.
1. La llanterna màgica, què és això?
Cerca que és una llanterna màgica. Explica-ho amb les teves paraules (no ho copiis i aferris de la viquipèdia, els professors també ho sabem cercar) i posa'n una o dues imatges que il·lustrin què és?
És un projector inventat a mitjans del segle XVII. Va ser un gran invent en aquella època, ja que abans no existia el cinema, aquest projector va seguir el disseny de la càmera fosca, en la qual rep imatges de l'exterior fent-les visibles a l'interior de la llanterna màgica i les torna a projectar a l'exterior. L'inventor de la llanterna màgica va ser Athanasius Kircher, però al llarg del temps la van modificar altres persones.
Per tant, ara respon, per què creus que aquest objecte dona el nom a l'antologia poètica que estam llegint? HI ha algun altre objecte que faci la mateixa funció (explica'l i posa'n imatges).
|
El Quinetoscopi va ser un dispositiu previ al projector cinematogràfic inventat per Thomas Alva Edison i per William Dickson a la fi de la dècada de 1880.El dispositiu era un aparell destinat a la visió individual de bandes d'imatges contínues però sense la possibilitat de projectar-se en una pantalla.
L'invent consistia en una caixa de fusta amb un orifici on hi havia una lent. A l'interior s'hi trobava una bombeta i el rotlle de la pel·lícula. La funció principal de l'aparell era reproduir imatges en moviment, les quals es visionaven a través d'una pantalla d'augment, prèviament dipositant una moneda i de forma individual.
2. Qui ets, estimat escriptor?
Anem a conèixer la persona que ha escrit el poema que heu elegit. Heu de redactar una entrada com si fos Autor del poema escollit.
Sóc Jaume Subirana i Ortín, un escriptor en llengua catalana en prosa, vers i traductor de textos. Vaig néixer l'any 1963 a Barcelona. Només 25 anys després vaig obtenir el premi Carles Riba de poesia amb Final de festa, i el 2011 el premi Gabriel Ferrater-Sant Cugat amb Una pedra sura. He publicat també volums de dietari i diversos llibres sobre Catalunya i la cultura catalana. Actualment sóc professor a la Universitat Oberta de Catalunya
El tema principal del meu poema (Carnisseria) és el desamor del personatge principal, on mostra la seva agressivitat (vinculada amb la carn, el seu treball) ,l'odi cap a la seva dona i cap al seu entorn.
|
2. Imagineu que heu d'explicar el poema. Heu de un petit vocabulari per entendre'l i afegiu alguna imatge explicativa en aquest petit diccionari que creau.
sadisme:1. Comportament sexual en què l'excitació i la satisfacció eròtica i sexual és provocada pel sofriment físic infligit a altre.2. Gust de fer sofrir, de veure sofrir.esglai:1. Por causada per la imminència d'un gros perill, d'una desgràcia sobtada. Vaig tenir un esglai en veure la meva fotografia al diari.
3. Ara heu de fer un comentari del poema. Com ho has de fer? Heu de tenir el poema escrit en un full en paper i seguiu les següents passes.
CARACTERÍSTIQUES
-Es tracta d’un poema d’art menor, amb dues estrofes i una mètrica no regular, ja que a la primera estrofa hi ha desset versos i en la segona estrofa hi ha onze versos. La seva rima és assonant degut a què els versos no finalitzen igual. L’esquema és; a,b,c,d,e,d,f,d,b,d,g,d,h,d,i,j,d,k,j,l,j,m,n,o,p,q. En aquest poema es donen a veure un parell de figures retòriques com;
Anàfora: Es troba en la primera estrofa i es dóna quan es repeteix la mateixa paraula al inici de cada vers, i en aquest cas es repeteix “pensava…”aproximadament 3 voltes..
Onomatopeia: La localitzam en el CRAC durant tota la primera estrofa ja que és un so o un moviment que es fa i es va repetint consecutivament.
Encabalgament: Aquesta figura es dóna quan una frase no s’escriu completa en un mateix vers ,és a dir, la separen en diferents versos.En aquest cas la localitzam en els 3 últims versos.
Paral·lelisme: Aquesta figura es troba durant tot el poema, consisteix en la mateixa forma estructurada repetitivament. Per exemple;En la primera estrofa; pensava (v) en (prep) la (det) dona (sust) i en el següent vers; pensava (v) en (prep) son (det) pare (sust).
El vocabulari pertanyent a aquest poema és senzill. Cal destacar que aquest poema ens ha semblat una mica raro ja que en la pirmera
Heu de crear un vídeo-poema amb el que heu estudiat. Com ho heu de fer? Aquí teniu un enllaç explicatiu del procés per tècnic per realitzar-lo.
|
Comentarios
Publicar un comentario